Förlåtelsedagar, kärleksrestauranger och livskalender

Tre intressanta förslag kommer från Alain De Botton. Han driver The School of Life i London, en något annorlunda verksamhet och något jag blev väldigt nyfiken på. Ska rota mer i detta och återkommer. Men han har i alla fall tre olika saker som han föreslår att vi ska införa.

Det första är Förlåtelsedagar. Alla går vi ju på något sätt omkring med ouppklarade relationer och oavslutade konflikter som inte bara förmörkar individens liv utan även kollektivets. “Det outredda vilar som en mörk skugga och att ta första steget för att tala ut eller be om förlåtelse kan kännas svårt. Här menar Alain, att den judiska religionen har något att bidra med.

En gång om året uppmanas alla judar att både be andra om förlåtelse och att själv förlåta. En bra hjälp för att komma över psykologiska motstånd som borde införas för alla.

Och varför bara en gång om året? Nej, låt oss gemensamt fira förlåtelsedagar en gång i kvartalet.”

Det andra är kärleksrestauranger. Här får Alain inspiration från den kristna agapemåltiden. En måltid där rika som fattiga, kända som okända delade bröd och vin, sida vid sida. Förslaget är en restaurang där du vid entrén blir visad till ett bord med främlingar. På bordet finns en liten instruktionsbok med goda råd och förslag på samtalsämnen. I stället för att fråga din bordsgranne vad den arbetar med, uppmanas man med att undra: ” Vad är du rädd för?”

Och det tredje förslaget är en livskalender. Alla religioner har någon form av kalender där vissa dagar är utvalda för att representera trons kärna. Alain menar att det här behöver det sekulära samhället också ha. “Varför inte införa ett antal dagar om året som vi gemensamt ägnar åt grundläggande mänskliga frågor med hjälp av väl utvalda texter och bilder? Det kan vara texter ur romaner, dikter, foton och varför inte film. Samma material år efter år så att det tvingar oss att gå djupare och djupare in i förståelsen av oss själva och andra.”

Artikel om Alain lästa jag i Modern Psykologi oktober 2012.

Jag är villig att tänka nytt

Kram

Malou

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 comments on “Förlåtelsedagar, kärleksrestauranger och livskalender

  1. Vad intressant att du skriver om just Alain de Botton. Jag har läst mycket av det han skrivit och det talar till mig. Ditt inlägg väcker funderingar och tankar. Vilka goda idéer. Jag tror vi är många som behöver t ex en livskalender.
    Varm kram
    Elisabeth

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Om du vill prenumerera på mina inlägg…
Om du tittar ovanför detta inlägg, i bottenkanten av bilden högst upp så ser du ett litet orange rss tecken. Klickar du på den kan du sedan ställa in så att inläggen kommer till dig.
Följ bloggen med Bloglovin

Follow my blog with Bloglovin
--------------------------------------------------------

Min Facebook sida

Liv Lust Balans

Marknadsför din sida också




Blogglistor

TräningsbloggarHälsa



Hälsa

SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg

SvenskaLänkar.com

1000länkar.com - gratis länkkatalog

Dagens Länkar

RSS

Welcome , today is Tuesday, May 14, 2024