Hjärnan gillar att ha kul

Comments: No Comments
Published on: December 10, 2011

Mer och mer forskning visar att vi mår bra om vi håller vår hjärna alert. Och alert hålls en hjärna av det som är kul och lustfyllt.

Vi håller helt enkelt vår hjärna spänstig om den får må bra. Om den gör det tänker vi både snabbar och bättre. Att vara nyfiken är en del av detta. Och är du nyfiken blir du även kreativ. Det är inte bara ett fåtal som är kreativa och det är definitivt inte enbart något som är förbehållet konstnärer och artister.

Alla kan vara kreativa, i mångt och mycket handlar det om att hitta det som du själv är nyfiken på.

Hjärnan tycker också om att bli överraskad, att få göra saker på ett nytt sätt. Att gå en annan väg till jobbet, att städa på ett annat sätt, att lyssna på musik som den aldrig hört förut och framförallt gillar den att ha kul. Humor sätter verkligen fart på vår hjärna.

Rolf Ekman som är professor i neurokemi har 7 enkla råd som handlar om hur man kan förhålla sig så att man får ett mentalt välbefinnande som är så viktigt för att behålla spänsten.

1. Ha roligt

2. Utmana dig själv

3. Låt dig överraskas

4. Sätt upp mål och dröm

5. Ät bra

6. Motionera

7. Vila

Rolf Ekman  (som har forskat inom ämnet stress ) säger att stress rubbar den kemiska balansen i hjärnan och stress som är långvarig leder till strukturella förändringar. Det bildas helt enkelt en inre inflammation som sliter på hjärnan. Men även hårda ord, att bli nedtryckt och känna att vi inte duger skadar hjärnan på samma sätt.

Han menar ( i en intervju från SvD 2007 ) att det är viktigt att ta reda på vem man är. För att kunna göra val och vara lycklig över de val man gör krävs det att man vet vem man är. Han menar att valen vi gör i livet påverkar vår lycka, välbefinnande och hälsa.

Gör val som gör att du mår bra. Gör val som gör att du har kul och som bygger på din positiva livssyn. Överraska dig själv om och om igen. Var nyfiken på livet och ta reda på vad som intresserar dig. Skratta, umgås och rör dig. Vila och se till att du får tillräckligt mycket sömn. Hitta stillheten i meditationen eller rör dig i naturen och lyssna till den kraften. …och välj dina ord med omsorg så att du inte får någon annan att tro att den inte duger.

Och du….ha en underbar tredje advent!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Om du vill prenumerera på mina inlägg…
Om du tittar ovanför detta inlägg, i bottenkanten av bilden högst upp så ser du ett litet orange rss tecken. Klickar du på den kan du sedan ställa in så att inläggen kommer till dig.
Följ bloggen med Bloglovin

Follow my blog with Bloglovin
--------------------------------------------------------

Min Facebook sida

Liv Lust Balans

Marknadsför din sida också
Blogglistor

TräningsbloggarHälsaHälsa

SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg

SvenskaLänkar.com

1000länkar.com - gratis länkkatalog

Dagens Länkar

RSS

Welcome , today is Thursday, December 7, 2023