Artemis, Gudinnan som är kvinnorörelsens arketyp – mångudinnan

Comments: No Comments
Published on: March 8, 2012

Idag då det är fullmåne och Internationella kvinnodagen vad passar då bättre än att ta del av Gudinnan Artemis symbolik.

Jakten och Månens Gudinna. Bågskytten som aldrig missade sitt mål och som vandrade omkring i skogarna med sitt följe av nymfer och hundar. Som den vildmark hon vandrade i förknippas hon med de vilda djurens egenskaper. Hjort, hind, hare och vaktel alla lika gäckande till sin natur. Hennes drottninglikhet hittades hos lejonet och hennes destruktiva sida symboliserades av vildsvinet. Hon var även ungdomens beskyddarinna och dess symbol är Björnen.

Direkt efter Artemis föddes av sin mor Leto hjälpte hon henne med det fortsatta förlossningsarbetet. Apollo hennes tvillingbror föddes under svåra smärtor. På grund av detta ansågs hon också vara födandets Gudinna. Kvinnorna bad till Artemis för att få hjälp med sin smärta.

Artemis kom till sin mors hjälp flera gånger vilken ingen annan Gudinna är känd för att göra.

Artemis är även en jungfrugudinna och representerar den självständiga kvinnan. De egenskaper som hon står för, får en kvinna att söka sina egna mål inom områden som hon själv valt. Hennes arketyp tillåter en kvinna att fungera på sina egna villkor med självförtroende och oberoende. Med hennes egenskaper får en kvinna känna sig hel utan en man. Hennes identitet och självförtroende grundar sig på vad hon är och vad hon gör, inte på om, eller med vem, hon är gift.

Med Artemis får kvinnan förmåga att koncentrera sig på det som är viktigt för dem och målinriktning och ihärdighet trots svårigheter på vägen är utmärkande.

Artemis är den arketyp som har inspirerat kvinnorörelser, hon betonar systerskapet starkt.

Eftersom Artemis även är jaktens, vildmarkens Gudinna har hon naturligtvis en stark känsla för naturen. Hon uppfattar och uppskattar naturens vildhet och vandrar hemtamt ut i skog och känner en stark samhörighet med natur och djur.

När hon vandrar ut i naturen, ut i vildmarken, gör hon även en vandring in i sig själv. Kvinnor som har Artemis som sällskap ut i det vilda kommer att upptäcka att hon blir mer tänkande och att drömmarna blir mer levande. En Artemis människa blir i månsken en omedveten del av naturen, för en stund ett med den.

Så just idag är det väl en utmärkt dag att omfamna Artemis arketyp! Ta till vara på den varma och starka MånGudinnan som vet vem hon är och till vilka mål hon ska gå.

 

——————————————————————————————————

Bild på Artemis staty är taget från wikipedia. Tyvärr har jag inte lyckats hitta ursprung till bilden högst upp. Förmodligen en italiensk ursprungsbild.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Welcome , today is Monday, November 29, 2021
Close Print