Epiphany – 6 januari
Den stora festen är nu här. I vissa länder är det fortfarande en dag/kväll som firas. Gåvor överlämnas, olika ritualer och ceremonier görs och det är fest och glam.
Epiphany härstammar från antikens Grekland och betyder manifestation och plötslig uppenbarelse. Det är ett ord som beskriver en plötslig och slående insikt. Idag, och även då, används ordet för att exempelvis beskriva ett vetenskapligt genombrott, en religiös eller filosofisk upptäckt
Historiskt härleds ordet till “insikt genom det gudomliga” och idag är det mer vanligt att man säger “övernaturlig” insikt. Något som uppenbarar sig som om det kommer från utsidan. Dessa insikter och dess ursprung/verkan är populärt att forska på och många anser att all innovation härstammar ifrån att man får ett epiphany-ögonblick.
Men idag som kallas Epiphany och av många också “Twelfthnight” handlar om firandet av att Jesus avslöjar sin gudomlighet på tre sätt.
- De tre Magerna* som blev visade platsen där Jesus befann sig av den mystiska Stjärnan av Betlehem.
- Jesus dop som leddes av St.John som fick en uppenbarelse genom Guds ande som kom som en duva och en röst från ovan sa; Detta är min älskade son, i vilken jag har funnit behag. ( This is my beloved Son, in whom I am well pleased )
- Genom Jesus första mirakel inför åskådare där han vid ett bröllop i Cana omvandlade vatten till vin efter hans mors begäran
I många hem så firas detta genom att barnen får presenter, ett ursprung från Magernas gåvor till Jesus.
Att de var tre Mager, våra vise män, är inte något som är nedskrivet någonstans utan det är en tolkning utifrån att det skulle ha varit tre gåvor.
Gåvorna var:
Guld, som en symbol för kungamakten på jorden
Frankincense, rökelse som symbol för Gud. Denna rökelse ansågs vara så helig att den var förbjuden att användas utanför templet.
Myrra, vilket användes som balsameringolja och som är en symbol för döden.
(Likadana gåvor finns nämnda som de gåvor som en Syrians Kung skulle ha offrat till Guden Apollo i hans tempel i Miletus redan år 243 f.Kr.)
Det finns mer symboler som används idag för att fira och det är bland annat färgen lila ( används inom kyrkan), kungakrona och påfågeln.
Påfågeln är en symbol för odödlighet och används även under påsken.
*Magerna
Magerna sägs ha anlänt till Kung Herodes och frågat honom var barnet befann sig som var Judarnas Kung. När Herodes hörde detta blev han rädd och sände efter sina präster och frågade ut dessa om den här Messias skulle ha blivit född. I Betlehem svarade de, allt utefter den profetia som fanns. Herodes talade om detta för Magerna och bad dem komma tillbaka till honom ifall de hittade denna Judarnas Kung så att han också kunde bedyra honom sin aktning. Magerna gav sig iväg, hittade Jesus men följde däremot den varnande dröm de haft om Herodes och begav sig hemåt en helt annan väg än den som de kom dit på.
Legenden säger att de tre Magerna kom till La Befana några dagar innan Jesus föddes. De frågade om hon visste hur de skulle hitta honom, vilket hon inte gjorde, däremot erbjöd hon dem skydd för natten. ( Hon var ansedd som den som var bäst på att ta hand om sitt hem och hade det trevligaste hemmet. Magerna erbjöd henne att följa med på deras sökande efter Jesus men hon avstod.Senare ändrade La Befana sig och försökte hitta dem men lyckade inte. La Befana söker fortfarande efter Jesus och beger sig på sin kvast ut till hemmen där hon fyller barnens sockor med godsaker. De snälla får leksaker och det sötaste karameller medan de stygga får kol eller påsar med aska.I natt kommer alltså La Befana till många hem runt om i världen. Inom den spanska kulturen kommer Magerna själv på besök. Barnen lägger hö eller halm under sina sängar eller utanför dörren så att kamelerna får något att äta. På morgonen är det borta och i dess ställe ligger presenter.
Festligheter är det gott om idag.
Traditioner i England säger att man idag bakar en kaka som har en böna gömd i sig. Den som får bönan blir utsedd som Kung eller Drottning över natten och de regerade över festligheterna.
William Shakespears “Twelfth Night” var en komedi som blev en tradition i England och ett avslut på de 12 dagarna av Jul.
Shakespear använde sig av den romerska festligheten Saturnalia där alla roller vändes. Herrar blev tjänare, kvinnor blev män etc.
Den spelades första gången runt 1601-1602 men publicerades inte publikt förrän ca 20 år senare. På grund av dess tema där unga kvinnor söker självständighet i “männens värld”, “samkönad attraktion” och att vända på genusrollerna är den fortfarande populär att spela både inom teatern, som musikaler eller som film.
Idag är det också viktigt att plocka ner all juldekorationer. Gjorde man inte detta betydde det otur. I Norden har vi dock en tradition att granen ska ut vid tjugonde Knut.
I Sverige har vi Trettondedagen jul där vi också firar Jesus födelse, hans dop och hans första underverk.
I den Esoteriska kristna traditionen är det idag
Fiskarnas stjärnbild som styr
Lärjungen är Petrus (trots sin tro, blev han inledningens sten då kyrkan grundades)
Bibelmeditationen är
Så Gud skapade människan till sin avbild.
Första Moseboken 1:27
Och med detta är då denna serien avslutad. Även om jag inte är kristen i den bemärkelsen som man pratar om i vår kyrka blir jag fascinerad och intresserad av de öden, symbolik och berättelser.
Det finns mycket att hämta i vår historia. Mycket som kan förklara vad vi känner, tycker och tänker idag. Det är enligt mig oerhört nyttigt att behålla sin nyfikenhet och sitt intresse och om man inte fastnar i ett avståndstagande enbart för att man inte tycker och tänker som andra, kan man hitta sådana guldkorn.
Då det finns olika varianter när det gäller datum har jag valt att publicera denna på kvällen den 5;e januari istället för den 6;e.