Förstår du vad jag säger?

Categories: kommunikation
Comments: No Comments
Published on: March 14, 2012

Som jag ser det har vi alla lite olika sätt att kommunicera. Ibland är det viktigt att ta det ord för ord och klart uttrycka. Ibland behöver man börja från skratch och komma i kontakt med det som är viktigt.

Ovanstående är skrivet på tre olika sätt som tilltalar olika representationssystem. Har du funderat på vilket av dessa som du själv använder? Vilket av sinnena är mest relevant för dig?

Som jag ser det säger oftast en person som använder det visuella sinnet. Som har lätt för att tala i bilder. Andra uttryck kan vara; med fågelperspektiv, dimmig föreställning eller ur min synvinkel.

Ta det ord för ord är uttryck som används av personer som använder sig av det audiella sinnet. Andra uttryck för detta kan vara; det ringer ingen klocka, att lyssna in eller beskriv det i detalj.

Komma i kontakt med är då uttryck som beskriver det kinestetiska sinnet, alltså en person som uttrycker sig med hjälp av känslor. Andra uttryck för detta kan vara; uppslukad av känslan, svävar på små moln eller koka av vrede.

 

En del personer kan använda sig av alla tre systemen och kanske oftast då de som är vana vid att vända sig till och kommunicera med flera personer samtidigt. Det vanligaste är annars att vi använder oss av ett mer än det andra. Detta är väl gott och väl med det och det är väl tur att vi är lite olika däremot kan det vara bra att veta om dessa olika uttryckssätt.

Om du upplever att en person som du diskuterar med inte riktigt förstår vad du vill ha sagt kanske det är för att den personen har ett helt annan sinne än vad du själv har. För en audiell person kan du verka väldigt luddig om du svarar med dina känslor exempelvis. Den personen kan tycka att du exempelvis är ologisk och naiv trots att du och denna person i grunden har förstått samma sak.

Om du befinner dig i en situation där det är viktigt för dig att göra dig förstådd kan det vara bra att lyssna på det språkbruk som den andra personen har och sedan försöka använda dig av dessa ord då och då. I intervjuer och i din arbetssituation är detta något som kan underlätta enormt för dig.

—————————————————————————————————————-

Bild: P Shanks

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Om du vill prenumerera på mina inlägg…
Om du tittar ovanför detta inlägg, i bottenkanten av bilden högst upp så ser du ett litet orange rss tecken. Klickar du på den kan du sedan ställa in så att inläggen kommer till dig.
Följ bloggen med Bloglovin

Follow my blog with Bloglovin
--------------------------------------------------------

Min Facebook sida

Liv Lust Balans

Marknadsför din sida också
Blogglistor

TräningsbloggarHälsaHälsa

SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg

SvenskaLänkar.com

1000länkar.com - gratis länkkatalog

Dagens Länkar

RSS

Welcome , today is Monday, November 29, 2021