Meditation

Categories: Meditation
Comments: 2 Comments
Published on: January 29, 2012
digitalart / FreeDigitalPhotos.net

Läser en artikel i “Ny Psykologi” skriven av Jonas Mattsson som handlar om hur hjärnan blir påverkad av meditation.
Meditation har visat sig skapa ett nytt “grundläge” i hjärnan. Forskare vid Yale University kom fram till detta när de undersökte personer med större och mindre erfarenhet av meditation.
1. Det fanns minskad aktivitet i nätverket som är i olag vid ångest, adhd och alzheimer bl.a. Detta gällde oavsett vilken meditationsform.

2. De som mediterat mycket reglerade dessa funktioner även då hon bara vilade. Detta läget är mer fokuserat på medveten närvaro i nuet och mindre upptaget med jag-fixerade tankar. = Nytt grundläge.

3. Hos dem som mediterat mycket- men inte hos nybörjarna- kunde forskarna även se att de delar av hjärnan som reglerar självkontroll och kognitiv kontroll var extra aktiva. Det kan tyda på att den som mediterar mycket är bra på att hålla tillbaka grubblerier kring det egna jaget.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 comments on “Meditation

  1. Vad bra och lätt du skriver.. det med meditation är verkligen intressant. På något sätt så har vi så mycket större förmåga till förändring än vi tror.. och så mycket arbetet som bara ligger i tanken. Att lära sig någon typ av meditation kan nog vara (till och med) viktigare än vad man tror..

    • :) Tack för det Alexandra.
      Precis som du skriver tror jag att förändring är lättare för oss än vad vi föreställer oss. Trots allt lever vi i en ständig förändring. Min upplevelse är att vi behöver medvetandegöra detta för oss själva. Personligen anser jag meditation är guld värt och det kan räcka med en liten 5-minutare för att få mer energi och ett klarare sinne.
      Tack..o ha en underbar dag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Om du vill prenumerera på mina inlägg…
Om du tittar ovanför detta inlägg, i bottenkanten av bilden högst upp så ser du ett litet orange rss tecken. Klickar du på den kan du sedan ställa in så att inläggen kommer till dig.
Följ bloggen med Bloglovin

Follow my blog with Bloglovin
--------------------------------------------------------

Min Facebook sida

Liv Lust Balans

Marknadsför din sida också
Blogglistor

TräningsbloggarHälsaHälsa

SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg

SvenskaLänkar.com

1000länkar.com - gratis länkkatalog

Dagens Länkar

RSS

Welcome , today is Monday, November 29, 2021