Härskartekniker

Categories: Allmänt
Comments: 2 Comments
Published on: December 5, 2011

Berit Ås, norsk kvinnoforskare och politiker, har observerat, identifierat, beskrivit och satt namn på de fem vanligaste teknikerna som män använder för att överordna sig kvinnor i det vardagliga. Vi kallar dem härskartekniker och de kan användas en och en eller i kombination med varandra. De är
1. osynliggörande
2. förlöjligande
3. undanhållande av information
4. dubbelbestraffning
5. påförande av skuld och skam
Om vi alla lär oss känna igen dem kan vi minska deras verkan, likaså behöver vi bli medvetna om dem för att inte själva ta över männens sätt och använda dem mot oss själva och varandra.

Att använda härskartekniker kan ske omedvetet då det hos många män är gängse sätt att behandla kvinnor. Det är därför viktigt att identifiera och eliminera detta förtryck, det kan även ses som en raffinerad form av psykisk misshandel som kan leda till att kvinnor helt tappar auktoritet och sin självkänsla

Detta ovan är något som är identifierat och känt sedan minst 20 år tillbaka och som man naturligtvis måste fortsätta att arbeta med. Vad jag vill plocka fram genom att ta upp den här texten är att jag tycker att de här teknikerna syns ganska tydligt i vissa kvinnoorganisationer eller kvinnogrupper också.

Kvinnor som identifierar sig med varandra, som gärna vill tillhöra en grupp och som tror att man kan bli ställda “utanför”. Kvinnor som inbördes stöttar varandra men som har svårt att ‘se’ kvinnor utanför den inre kretsen.

Kvinnor verkar inte ha samma bevekelsegrund som män kanske men teknikerna som de använder är likvärdiga.

Har haft åtskilliga samtal med kvinnor som beskrivit situationer som kan placeras in i de ovanstående fem härskarteknikerna.

Tror att det är dags att bli medveten om (precis som Berit säger) att vi kvinnor redan har tagit över teknikerna och använder dem mot varandra.

Gör tvärtom, ge varandra beröm när beröm ska ges, uppmuntra varandra när uppmuntran behövs, visa upp varandra, delge, tipsa och dela med er.

Häng inte på rädslan att du ska bli utan..ta tag i andra och puffa på när det behövs.

Se andra och visa att du gör det…Var den generösa person som du är!

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 comments on “Härskartekniker

  1. Tyvärr är det så som du skriver Malou att vi kvinnor är minst lika duktiga på att använda dessa tekniker gentemot varandra.Om jag förstår dig rätt så menar du att rädsla kan vara orsaken till bristande generositet gentemot varandra. Jag tror många gånger det är så, men också en svag självkänsla kan ställa till det. Tycker man inte att man själv är ok så är det svårt att bejaka andra. Och hur mycket finns det inte runtomkring oss som kan skapa känslan av att man inte är ok.Det är viktigt att själv försöka bestämma, om man kan, vad man vill ta till sig och lyssna på.Att ta till sig beröm är också en konst. En del människor kan man berömma mycket, men det går ändå inte in. Ditt inlägg är viktigt och tänkvärt och jag hoppas det läses av många.Vill också passa på att Önska dig en riktigt fin dag! Kram

    • Tack Elisabeth.
      Visst är det så att dålig självkänsla ställer till det attans så mycket. Jag har upplevt och får ta emot en hel del samtal om just det där som gäller kvinnogrupper nu. Kvinnor som är starka och drivande kan samtidigt vara de som är mest rädda och skrämda att plocka in andra i den styrande klicken. Framförallt i sammanhang där kvinnor har egna företag märks det tydligt. Att skydda den egna professionen genom att ignorera eller direkt utesluta kvinnor inom samma bransch eller som uppfattas som ett hot mot den egna positionen. Sorgligt..Det finns ju undersökningar som visar att exempelvis dela med sig på nätet, fb, etc. är det som i slutändan ger resultat. Jag tror att Nina Jansdotter, Qoola Qvinnor etc har tagit upp detta ämne flera gånger, ändå är det flera av dessa härskartekniker som får lov att bli styrande. Jag såg ett mycket kort bit av ett program i natt faktiskt när jag jobbade, som handlade om mobbing på jobbet. Detta är så mycket vanligare än vad man tror eftersom mobbing bland vuxna inte är något man gärna vill prata om öppet. Och samtidigt så tror jag som du att det finns personer som man kan berömma och uppmuntra hur mycket som helst och de anser ändå att de inte är en del av ett sammanhang. Komplext problem…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Om du vill prenumerera på mina inlägg…
Om du tittar ovanför detta inlägg, i bottenkanten av bilden högst upp så ser du ett litet orange rss tecken. Klickar du på den kan du sedan ställa in så att inläggen kommer till dig.
Följ bloggen med Bloglovin

Follow my blog with Bloglovin
--------------------------------------------------------

Min Facebook sida

Liv Lust Balans

Marknadsför din sida också
Blogglistor

TräningsbloggarHälsaHälsa

SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg

SvenskaLänkar.com

1000länkar.com - gratis länkkatalog

Dagens Länkar

RSS

Welcome , today is Friday, September 24, 2021