Tacksamhet….eller?

Comments: 1 Comment
Published on: November 10, 2011
graur razvan ionut / FreeDigitalPhotos.net

I var och varannan bok om personlig utveckling finns tipset om att man ska skaffa sig någon form av “må-bra-dagbok”. En anteckningsbok där man kan skriva ner sina funderingar, drömmar, visioner m.m.

I denna kan man även skriva ner tacksamhetstankar. Att skriva ner vad man är tacksam över varje kväll innan man går till sängs är ett sätt att tydliggöra om allt det i livet som är gott.

Jag kommer ihåg när jag för många år sedan bodde i en liten by utanför Alingsås. Den känslan av tacksamhet som jag kände när jag stod där i trädgården under en stjärnklar himmel den är svår att slå. Hela mitt sinne fylldes och jag kunde jubla av tacksamhet.

Det finns mycket som jag är tacksam för och jag vet att det ibland kan vara svårt att uppleva just den där jublande känslan. För ofta är det något som pockar på uppmärksamhet. Det brukar alltid finnas något som man tycker kunde vara annorlunda, något man önskar sig på ett annat sätt.

Och nu när jag sitter och skriver detta undrar jag om verkligen begreppet tacksamhet är det ord som jag vill använda?

Handlar det inte om att kunna uppskatta ögonblick som är nu och kanske till och med uppskatta den förmåga som vi har att minnas och att drömma om framtiden? Så kanske kan vi ha ett uppskattningsögonblick på kvällen istället? För vem ska man egentligen vara tacksam inför? Sig själv genom att jämföra sig med andra?

Jag är tacksam för att jag har mat på bordet…för att det har inte många andra? Jag är tacksam för att jag är frisk….för det är inte alla andra?

Jag kan också kanske vara tacksam mot mig själv. Jag är tacksam för att jag gav mig det här ögonblicket att njuta av det som är just nu?

Kanske var det så att jag inte egentligen var tacksam där jag stod på natten och tittade upp mot stjärnhimlen? Kanske var det så att jag uppskattade ögonblicket så som det var och att jag levde till fullo i min känsla just då?

För mig känns det just nu i alla fall som om ordet uppskattning rimmar bättre än tacksamhet och det är vad jag ska börja med. Jag ska ta mig själv en stund varje kväll för fundera över vad jag uppskattat under dagen!

I kväll uppskattar jag känslan av att få uppleva hur jag fylldes av glädje när jag fick möjlighet att lyssna på ett program- det var ett rikt ögonblick.

Vad har du uppskattat idag?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

One comment on “Tacksamhet….eller?

  1. Ja, det är verkligen viktigt att träna förmågan att se det vackra i livet. Det är så lätt att hemfalla åt gnäll.En tacksamhetsdagbok är en strålande idé.Hälsan är ju inte given, fast vi lever ofta som den är det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Om du vill prenumerera på mina inlägg…
Om du tittar ovanför detta inlägg, i bottenkanten av bilden högst upp så ser du ett litet orange rss tecken. Klickar du på den kan du sedan ställa in så att inläggen kommer till dig.
Följ bloggen med Bloglovin

Follow my blog with Bloglovin
--------------------------------------------------------

Min Facebook sida

Liv Lust Balans

Marknadsför din sida också
Blogglistor

TräningsbloggarHälsaHälsa

SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg

SvenskaLänkar.com

1000länkar.com - gratis länkkatalog

Dagens Länkar

RSS

Welcome , today is Friday, February 3, 2023